2010. április 22., csütörtök

Brokkoli

Nagy kedvencem a brokkoli, bár ennek ellenére nem készítek sokszor brokkolis ételt, amit valójában nem is értek. Pedig ha arra gondolok, ahogy kiveszem a sütőből a tepsit, és megpillantom, ahogy a sajt ráolvadt a brokkoli rózsáira....nyamm...
Ezen a 'rossz tulajdonságomon' javítva, elég sok brokkoli palántát neveltem. Elég nagyok már, hogy a kertbe ki tudjam ültetni. A brokkoli a karfiollal ellentétben egy tövön nem csak egy rózsát nevel, hanem minden levélhónaj rügyből új fejet nevel, ezáltal folyamatosan szüretelhető.
Nagyon fényigényes, nem szabad közel ültetni a szomszédokhoz, mert hitvány rózsát fejleszt. Optimális esetben hatalmas, vastag szárat, nagy lombfelületet és sűrű, bojtos gyökérzetet hoz létre. Rózsáira nagyon figyelni kell, mert hamar beérik és kinyílt állapotban nem lehet már fogyasztani.