2010. augusztus 27., péntek

2010. augusztus 22., vasárnap

kukorica

Lassan érik a kerítés mellé vetett kukorica. Egy tökéletes darabot le is fotóztam:

eltevés hete

most van a csúcs-szezon, minden most érik. emiatt majd a héten majdnem minden nap eltevés volt a fő foglalatosság. az eredmény: a spájz dugig van lekvárral, savanyúval és egypár különlegességgel :)

gyümölcs-szüret végeredményei

2010. augusztus 16., hétfő

egy átlagos nap augusztusban

No, ha kimegyek mostanság a kertbe, akkor egy ilyen adaggal térek vissza :) Nem rossz!
Jobbról balra: bazsalikomlevél, ringló (idei szuper-kedvenc), brokkoli, róma paradicsom, banán paradicsom, fekete kaliforniai paprika, cseresznyepaprika, és egy uborka. 

2010. augusztus 13., péntek

kedvenc paradicsomom: zöld zebra


Pesto lett :) Nem is akármilyen!

Elérkezett az idő, kimentem a kertbe és bazsalikomlevelet szüreteltem. Először egy kisebb adagot szerettem volna kipróbálni, mert csak üveges pesto-t ettem, azt is nagyon régen, és az emléke már elkopott. Persze előre nagy bizalmat szavaztam neki :) (nemhiába a megérzéseimre mindig lehet hallgatni!)
30 levélnyit készítettem el, ebből 3 púpozott evőkanál szósz lett (kb. 2 személyre való adag).
Elővettem a jó kis famozsaram, amit a jövőben többet fogom majd munkába. Elkezdtem töni-zúzni és komolyan mondom, amíg ez az adag elkészült totál elfáradtam! A képen a fantasztikus pirított fenyőmagot láthatjuk, ebből 10-15 szemet félretettem, és csak a végén adtam hozzá, hogy egészben is maradjon pár szem.
A végeredmény tökéletes lett, ezekért a pillanatokért érdems élni. Hihetetlen íze van...Pennét főztem hozzá, és alig bírtam abbahagyni. Frenetikus ízkombináció: a bazsalikom merész frissessége, a parmezán hízelgő tapadóssága, a fenyőmag egzotikuma, és a bors pikánssága. Csinálok egy nagyobb adagot :D

kolbásztök

Hatalmas virágok már előrevetítik mekkora termésre lehet számítani. A képen látható virág felülete 1,5 tenyérnyi méretű!
Bár egy egész zacskó magot (kb. 10 db-ot) ültettem, csak kettő kelt ki belőle. Nos, a kerítés mellett lévő elindult mindkét irányban, és jelenleg 2-2 méternél tart. Nem tudom mi lett volna, ha a méterenként ültetett magok közül mind kikel.
A méteres csápok tele vannak virágokkal, és pár helyen növögetnek a méteres tökök. :) Állítólag olyan csoda-tök ez, ha levágunk egy darabot belőle, akkor is tovább nő a tök! Ezt tuti ki fogom próbálni.

2010. augusztus 12., csütörtök

fürtös uborka

Az egész zacskó magból csak egy kelt ki, de az az egy kitesz magáért!

cseresznyepaprika

Gyönyörűen érik a cseresznyepaprika. Feszes kis gömbök szépen pirosodnak. Vettem egy rakat fokhagymát, és azt tervezem, hogy megtöltöm vele és úgy rakom el savanyúságnak.
 

2010. augusztus 8., vasárnap

futóbab a falon

A hátsó sufni falára futtatok egy kis babot, még csak a táv felénél tart a futás, azért rakok be róla fotót...

Padlizsán hava

A héten hirtelen növekedésbe kezdtek a padlizsánok, az apró kezdeményekből pillanatok alatt fejlett termés lett. Tegnap leszedtem belőle hármat és félbevágva töltött padlizsánt készítettem belőle. Következő adagokból jogurtos padlizsán és padlizsánkrém lesz.

2010. augusztus 5., csütörtök

Chilik


2010. augusztus 2., hétfő

Megérett a fekete paradicsom

Erre a percre vártam sokat. A netes képeken szuperfeketének látszó paradicsom, valóban tud-e olyan fekete lenni (mint például a fekete kaliforniai paprika)? Az eredmény nem az igazi. Melléraktam egy klasszik paradicsomot, hogy látszon az árnyalatkülönbség.
Az első tanulság az idei paradicsomokkal kapcsolatban, hogy ezt az idei klímát nem nagyon bírja a fekete paradicsom. Az özönvíz-szerű esőzés nyár elején, meg az erős szél meglátszik az első adag termésen. A képek a második adag, már épebb darabokat mutatja be.
Ja, és az íze...Nincs az a "napsugár" íze, az a kicsattanó paradicsom íz, hanem inkább valami sült paradicsomra emlékeztet az íze.

Pesto lesz?

Kiültettem pár tő bazsalikomot a kertbe a paradicsomok közé, mert állítólag az illatanyaga távol tartja a paradicsomot pusztítani vágyó állatokat. Nem gondoltam volna, hogy ilyen óriásira nőnek, de ha már így alakult, akkor pestot készítek belőle :) Az eredményről majd beszámolok.

vegyes savanyúság paprikából és zöldparadicsomból